Výzkum realizovaly agentury ResSOLUTION Group a Nielsen metodou online sběru dat na vzorku pěti set respondentů starších 15 let, kteří jsou součástí Českého národního panelu.
Tři ze čtyř internetových Čechů užívají nebo za poslední rok užívali doplňky stravy (např. vitamíny, minerály, probiotika, kolagen apod.). Spíše je konzumují/konzumovali v posledním roce ženy a lidé s alespoň středoškolským vzděláním s maturitou. Třetina respondentů doplňky stravy užívá pravidelně, necelá třetina pak v případě potřeby. 15 % dotázaných sahá po doplňcích stravy sezónně (během specifických měsíců v roce).
Z hlediska důvodů, kvůli kterým respondenti doplňky stravy užívají/užívali, dominuje podpora celkového zdraví – uvedly ji téměř tři čtvrtiny z těch, kteří užívají nebo v posledním roce užívali nějaký doplněk stravy. Častěji tak odpovídali mladší respondenti do 34 let, ti s alespoň středoškolským vzděláním s maturitou a z velkých měst. S odstupem pak dvě pětiny dotázaných uváděly podporu konkrétního orgánu, tělesné soustavy či zdravotného problému, přičemž nejčastěji (u poloviny z nich) šlo o pohybový aparát, dvě pětiny dále chtěly podpořit střevní mikroflóru či trávení a třetina kvalitu vlasů, pleti a nehtů. Dvě pětiny dotázaných užívajících doplňky stravy v nich hledaly podporu v nemoci. Čtvrtina po nich sáhne či v posledním roce sáhla kvůli zlepšení fyzické kondice (ve větší míře muži než ženy a mladší respondenti do 34 let).
Pokud jde o obvykle užívané kategorie doplňků stravy, tak polovina respondentů volila jednotlivé vitamíny či jejich dvoj/trojkombinaci (z těch jasně dominují vitamíny C, D a s mírným odstupem i B), dvě pětiny pak multivitamínové přípravky. Multivitamíny volili častěji muži než ženy, naopak jednotlivé vitamíny si vybíraly častěji ženy. Okolo třetiny dotázaných užívá/užívala jednotlivé minerály či jejich dvoj/trojkombinaci (zde je vidět jasná dominance hořčíku, do TOP 3 se pak s odstupem řadí ještě zinek a vápník), probiotika/prebiotika (častěji respondenti s alespoň středoškolským vzděláním s maturitou), rostlinné či bylinné přípravky (častěji vysokoškolsky vzdělaní respondenti), kolagen/želatinu a omega 3 / rybí tuk. 17 % respondentů užívá či užívalo vlákninu.